Home > Uncategorized > Αντανακλαστικά Ελληνικού Κράτους

Αντανακλαστικά Ελληνικού Κράτους

Αντιγράφω από το άρθρο Εύβοια: Πλυντήριο αποβλήτων του Ασωπού;

Εύβοια: Πλυντήριο αποβλήτων του Ασωπού;
03/09/2010

της Κατερίνας Μπακογιάννη

Τι γυρεύουν δύο βυτιοφόρα και μάλιστα όχι από τα συνηθισμένα, αλλά βυτιοφόρα σε «φυλακή», δηλαδή σε τετράγωνα σιδερένια πλαίσια, και με ξένες πινακίδες, να διασχίζουν με ταχύτητα το μικρό χωριό της Καστέλλας του Δήμου Μεσσαπίων στην Κεντρική Εύβοια αργά το απόγευμα; Μήπως η Εύβοια αποτελεί άγνωστο πέρασμα προς κάποια άλλη χώρα; Προφανώς όχι. Μήπως μετέφεραν βενζίνη ή άλλο καύσιμο; Ούτε. Διότι αυτές οι μεταφορές δεν επιτρέπονται με πινακίδες με λατινικά γράμματα. Οι κάτοικοι ανησύχησαν. Δεν ήταν άλλωστε η πρώτη φορά που έβλεπαν παράμοια διερχόμενα βυτιοφόρα. Πολλά έχουν ακουστεί το τελευταίο διάστημα. Τηλεφώνησαν στην αστυνομία. Τίποτα. Στον Δήμο. Ακόμη περιμένουν. Στο μεταξύ η φημολογία στα καφενεία εντείνεται. Όπου μαζί με τον καφέ σερβίρεται πλέον μόνο εμφιαλωμένο νερό…

Η ιστορία του Δήμου Μεσσαπίων αρχίζει να (δια)πλέκεται με την ανοικτή πληγή του Ασωπού από το 2009. Τότε ανιχνεύεται για πρώτη φορά εξασθενές χρώμιο σε πηγές και γεωτρήσεις δημοτικών διαμερισμάτων του δήμου. Δύο χρόνια νωρίτερα είχε σκάσει η βόμβα για το εξασθενές χρώμιο στην περιοχή του Ασωπού, στην απέναντι ακτή της Στερεάς, στη Βοιωτία. Εδώ εντοπίζεται η ακολουθία.

Υπάρχει όμως μία σημαντική διαφορά. Στην περιοχή του Ασωπού δραστηριοποιούνται δεκάδες επιχειρήσεις, οι οποίες ήδη από το 2007 απειλούνταν με βαρύτατα πρόστιμα. Έκτοτε έχουν καταδικαστεί στα ελληνικά δικαστήρια για ρύπανση του υδροφόρου ορίζοντα. Σε όλη την Εύβοια λειτουργούν μόνο τρεις (3) μεγάλες βιομηχανίες. Οι ρυπαντές δεν έχουν ακόμη εντοπιστεί, ούτε επισήμως κατηγορηθεί.

Η θεωρία περί μεταφερόμενου εξασθενούς χρωμίου διατυπώνεται και από επίσημα χείλη. Γιατί αλλιώς, πώς βρέθηκε εξασθενές χρώμιο με περιεκτικότητα περίπου 6000mg/l στην γεώτρηση εγκαταλελειμένου χοιροστασίου πάνω από την περιοχή των Ψαχνών στον Δήμο Μεσσαπίων; Η πόρτα ήταν παραβιασμένη. Τα ξερά χόρτα ήταν πατικωμένα. Την ιστορία αυτή επιβεβαιώνει και ο δήμαρχος Διρφύων και γεωλόγος κ. Γιάννης Μπουροδήμος.

Παρανόμως αποτιθεμένα τοξικά απόβλητα τόσο από βιομηχανίες/βιοτεχνίες της περιοχής όσο και από «εισαγόμενα λαθραίως από βιομηχανίες/βιοτεχνίες εκτός Δήμου Μεσσαπίων» αναφέρονται ως πρώτες πιθανές πηγές ρύπανσης και σε εσωτερικό έγγραφο – μελέτη της Αναπτυξιακής Επιχείρησης Εύβοιας Α.Ε. σε συνεργασία με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο που παραδόθηκε πρόσφατα στο ΥΠΕΚΑ και στις αρμόδιες υπηρεσίες.

Τρία είναι τα ενδεχόμενα σύμφωνα με τους επιστήμονες (ή και τα τρία μαζί):

-Τα λύματα να εισάγονται λαθραία από βιομηχανίες από την περιοχή του Ασωπού και να μεταφέρονται με βυτιοφόρα.

-Να ρυπαίνει μία από τις βιομηχανίες της περιοχής: η μεταλλευτική ΛΑΡΚΟ, η Σόγια Ελλάς Α.Ε.Β.Ε. ή η Παλίρροια Σουλιώτης Α.Β.Ε.Ε. που …συσκευάζει ντολμαδάκια σε κονσέρβες. Περιβαλλοντικές οργανώσεις καταγγέλουν τη ΛΑΡΚΟ ότι μολύνει τον υδροφόρο ορίζοντα με την εξορυκτική της δραστηριότητα. Ωστόσο εκπρόσωποι της εταιρείας απαντούν ότι υπάρχουν μελέτες του Πανεπιστημίου Αθηνών που αποδεικνύουν ότι δεν υπάρχει εξασθενές χρώμιο στις εγκαταστάσεις της.

-Να έχει ανακατευτεί το εξασθενές χρώμιο από τα βυρσοδεψεία των Οινοφύτων αλλά και της Ιταλίας και των Βαλκανίων με οργανικά λιπάσματα που ρίχνουν οι αγρότες στα χωράφια τους. Κάτι σαν ξέπλυμα εξασθενούς χρωμίου…

Οι κάτοικοι στα Ψαχνά, την Καστέλλα, τη Νεροτριβιά, τη Δάφνη και το Κοντοδεσπότι πίνουν εμφιαλωμένο νερό εδώ και πολλούς μήνες. Ο Δήμος Μεσσαπίων μοιάζει να μην έχει αναγνωρίσει πλήρως το πρόβλημα. Τον Ιούλιο, το Πρωτοδικείο Χαλκίδας, δικαίωσε τον περιβαλλοντικό σύλλογο ΓΑΙΑ στην αίτηση ασφαλιστικών μέτρων κατά του δημάρχου ως προέδρου της ΔΕΥΑΜ (Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης – Αποχέτευσης Μεσσαπίων) προκειμένου να μεταφερθεί υγιεινό και πόσιμο νερό στον δήμο.

Όσο για την κεντρική εξουσία: Πού διοχετεύονται σήμερα τα απόβλητα του Ασωπού; Λειτουργούν άψογα οι βιολογικοί καθαρισμοί σε όλα τα εργοστάσια; Γίνεαι καθημερινός και στενός έλεγχος των βιομηχανιών; Καταγράφεται και παρακολουθείται κάθε κιλό αποβλήτου που παράγεται; Υπάρχει στενή αστυνόμευση στη μεταφορά φορτίων; Τελικά γνωρίζει η κυρία Τίνα Μπιρμπίλη εάν μετατοπίζεται το πρόβλημα σε άλλους γειτονικούς υδροφόρους ορίζοντες; Κάποιοι άνθρωποι βλέπουν τα «φυλακισμένα» βυτιοφόρα με τις ξένες πινακίδες να περνούν. Και θέλουν απαντήσεις.

Advertisements
  1. No comments yet.
  1. No trackbacks yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: