Home > Uncategorized > Ισονομία: Βασική αρχή της δημοκρατίας

Ισονομία: Βασική αρχή της δημοκρατίας

Η Ελλάδα χαρακτηρίζεται από πολλούς ως λίκνο της δημοκρατίας. Σε μια δημοκρατία, όλοι οι πολίτες είναι ίσοι έναντι του νόμου. Όμως, όπως ακριβώς στον Αστερίξ υπάρχει εξ’αρχής η θέση “όλοι; Όχι και όλοι!”, έτσι και στην Ελλάδα, στο ιδιότυπο αυτό μέρος του παγκόσμιου χωριού, οι νόμοι υπάρχουν για να εφαρμόζονται. Επιλεκτικά.

Πρόσφατα, δημοσιεύματα όπως Αστυνομικό της ομάδας ΔΙΑΣ παρέσυρε με το αυτοκίνητό του ο Κίμων Κουλούρης και Ποινική δίωξη στον Κ. Κουλούρη, αναφέρουν τον πρώην βουλευτή να τραυματίζει αστυνομικό της ομάδας ΔΙΑΣ. Ο πρώην βο(υ;)λευτής, αφέθηκε ελεύθερος. Ευλόγως αναρατιέται το δημοσίευμα Τι θα συνέβαινε με εσάς;

αν ένας απλός πολίτης περάσει με κόκκινο, στη συνέχεια διαπληκτιστεί με τους αστυνομικούς με αποτέλεσμα να τραυματιστεί ένας εξ αυτών, υπάρχει περίπτωση να ξυπνήσει την άλλη μέρα στο σπίτι του;

Ας θυμηθούμε, ότι ο ίδιος, διατελώντας υπουργός Ανάπτυξης, είχε επιλέξει την “επίσκεψη” (κοινώς βόλτα) στις λαϊκές αγορές ως μέθοδο καταπολέμησης της ακρίβειας.

Ενημέρωση, 10 ΙΑΝ 2012: Να συμπληρώσω παραπομπές σχολιασμού ως προς το ανωτέρω συμβάν Συγνώμη, κύριε, ποιος είστε;, Το λάθος του κ.Κουλουρη και Κουλούρης vs Νίκος Ρίζος.

Άλλο παράδειγμα άμεσης εφαρμογής των νόμων και έγκαιρης απονομής δικαιοσύνης, είναι η περίπτωση που αναφέρει το δημοσίευμα Χρωστά 19,3 εκατ.– δεν πληρώνει μία!. Η υπόθεση εκκρεμμεί από το 2002. Δέκα χρόνια έχουν περάσει και μπορεί να περάσουν και άλλα τόσα. Παραθέτω το δημοσίευμα προς ενημέρωση. Στο μεταξύ, ας συνεχίσουμε οι υπόλοιποι να πληρώνουμε κανονικά τους φόρους μας.

Συνελήφθη για ληξιπρόθεσμες οφειλές-μαμούθ στο Δημόσιο, αλλά προς το παρόν δεν υποχρεούται να ξεχρεώσει
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΚΩΣΤΑΣ ΚΟΥΚΟΥΜΑΚΑΣ
ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Δευτέρα 09 Ιανουαρίου 2012

Στην υπόθεσή του θα μπορούσε να αποτυπώνεται η αποτυχία των διωκτικών Αρχών να πατάξουν τη φοροδιαφυγή και να εισπράξουν έστω ένα ευρώ από τα υπέρογκα χρέη των μεγαλοοφειλετών του Δημοσίου.
Ο Αναστάσιος Κιόλογλου, 66 ετών, έμπορος ειδών υγιεινής στη Θεσσαλονίκη, συνελήφθη την περασμένη εβδομάδα για ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο 19,3 εκατ. ευρώ. Παρά το ύψος των χρεών, αφέθηκε – και αυτός – ελεύθερος.
Τα χρέη του Κιόλογλου αποτελούν ποσό-ρεκόρ μεταξύ εκείνων που συλλαμβάνονται από τον περασμένο Οκτώβριο σε όλη τη χώρα με την αυτόφωρη διαδικασία, μετά την αλλαγή της νομοθεσίας και την εντολή της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου να εντοπιστούν προκλητικές περιπτώσεις οφειλετών.
Παρά το ύψος των ληξιπρόθεσμων οφειλών του, ο Κιόλογλου δικάστηκε στο Αυτόφωρο Πλημμελειοδικείο καθώς η μη καταβολή χρεών προς το Δημόσιο τιμωρείται σε βαθμό πλημμελήματος ανεξαρτήτως ποσού (κακούργημα είναι μόνο η μη απόδοση ΦΠΑ άνω των 75.000 ευρώ).
Το δικαστήριο του επέβαλε ποινή φυλάκισης πέντε ετών, έδωσε όμως στην έφεση ανασταλτικό αποτέλεσμα και έτσι αφέθηκε ξανά ελεύθερος.
Το σημαντικότερο, μέχρι το δευτεροβάθμιο δικαστήριο δεν είναι υποχρεωμένος να πληρώσει έστω μέρος της οφειλής του, πολύ περισσότερο μάλιστα, να εξοφλήσει τα χρέη του.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο επιχειρηματίας, με καταγωγή από το Κιλκίς, απασχολεί τις διωκτικές Αρχές. Το 2002 ελεγκτές του ΣΔΟΕ έκαναν έλεγχο στην εταιρεία του με την επωνυμία ΒΙΕΚΑ ΑΕ και τον διακριτικό τίτλο FIORE DI BAGNO στην οδό Π. Συνδίκα 87 στην Ανατολική Θεσσαλονίκη. Διαπιστώθηκε τότε έκδοση εικονικών τιμολογίων, με αποτέλεσμα ο ίδιος και οι δύο γιοι του να καταδικαστούν σε ποινές φυλάκισης με αναστολή.
Ενόψει της δευτεροβάθμιας δίκης τους, το 2005, ο Κιόλογλου κατηγορήθηκε ότι δωροδόκησε δύο ελεγκτές του ΣΔΟΕ με 15.000 ευρώ τον καθένα ώστε να αλλάξουν τις καταθέσεις τους.
Ενας από τους ελεγκτές καταδικάστηκε αμετάκλητα για παθητική δωροδοκία, στη συνέχεια όμως κατήγγειλε τον Κιόλογλου για ψευδορκία. Ο έμπορος κρίθηκε ένοχος και πλέον εκκρεμεί στον Αρειο Πάγο αίτηση επανάληψης της δίκης του εφοριακού για την υπόθεση της δωροδοκίας.
Ο εφοριακός μάλιστα για την υπόθεση του Κιόλογλου έκανε τον Μάιο του 2010 αναφορά στο υπουργείο Οικονομικών και ενημέρωνε από τότε ότι τα βεβαιωμένα χρέη του ανέρχονται σε 20 εκατ. ευρώ.
Στην ίδια αναφορά επισυνάπτεται έκθεση ελέγχου του ΣΔΟΕ, στην οποία ο Κιόλογλου εμφανίζεται εμπλεκόμενος σε άλλη υπόθεση με εικονικά τιμολόγια.
Σύμφωνα με την έκθεση ελέγχου, διαπιστώθηκε σε εταιρεία της Θεσσαλονίκης έκδοση εικονικών τιμολογίων συνολικής αξίας 865.000 ευρώ για την τριετία 2001-2003. Στο ίδιο έγγραφο ο φερόμενος ως ιδιοκτήτης χαρακτηρίζεται αχυράνθρωπος, ενώ στα συμπεράσματα οι ελεγκτές καταλήγουν ότι «υποκρυπτόμενος και πράγματι ασκών τη διαχείριση της επιχείρησης» φέρεται να ήταν ο Κιόλογλου.

Επίσης επισυνάπτεται έκθεση της Γενικής Διεύθυνσης Τελωνείων, σύμφωνα με την οποία ο ίδιος επιχειρηματίας εμφανίζεται εμπλεκόμενος σε υπόθεση λαθρεμπορίας το 2006 στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, συγκεκριμένα σε δασμούς που διέφυγαν από τη διακίνηση κοντέινερ με το εμπορικό πλοίο «Mary Ann». Για άλλες υποθέσεις ο Κιόλογλου έχει καταδικαστεί στο παρελθόν σε πρώτο βαθμό σε ποινή φυλάκισης επτά ετών για φοροδιαφυγή, αλλά άσκησε έφεση και αφέθηκε ελεύθερος, ενώ εκκρεμεί εις βάρος του δίκη για απάτη και πλαστογραφία με χρήση επιταγών.
Ο Κιόλογλου στις αρχές της δεκαετίας του 2000 μέσω των εταιρειών του υπήρξε για μικρό διάστημα χορηγός της ομάδας μπάσκετ του Αρη, της ΜΕΝΤ και άλλων μικρότερων επαρχιακών ομάδων στη Βόρεια Ελλάδα.

Advertisements
  1. No comments yet.
  1. 11 January 2012 at 10:10

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: